Quantcast
Channel: Exigo
Viewing all 75 articles
Browse latest View live

Borgmesteren kiggede forbi

$
0
0

Jacob Bundsgaard kiggede forbi hos Exigo til en hyggelig drøftelse af mulighederne for at skabe gensigtighed i byggeprojekter med Big Data, 5D og lokations-baseret planlægning.

Med udgangspunkt i flere af de store projekter Exigo arbejder på, viste virksomheden hvordan de benytter Big Data, Visual Analytics og 5D lokationsbaseret risikostyring til skabe gennemsigtighed i byggeriers tid og økonomi.

Det giver helt nye muligheder for at tage beslutninger, der bunder i dybdegående analyser og data og ikke bare enkelte individers mavefornemmelser.

Exigo tilbyder en styring af komplekse projekters bygbarhed, tid og økonomi, der ikke er set før, og det giver beslutningstagerne mulighed for i tide at opdage risici og tage kvalificerede beslutninger i stedet for brandslukning.

Indlægget Borgmesteren kiggede forbi blev vist første gang den Exigo.


Analyse af tid og ressourcer på sidste fase giver overblik på DNV

$
0
0

Analyse af tid og ressourcer på sidste fase giver overblik på DNV-Gødstrup

Bygherre planlægger de sidate faser af byggeriet med fokus på personale og patientsikkerhed.

Et ønske om høj patient- og personale sikkerhed på det Nye Hospital i Vest (DNV), betyder at projektdirektør Michael Hyldegaard, i god tid bad Exigo analysere på tidsplan og ressourcer, i forbindelse med bygherreleverancer og commissioning på DNV. Exigo har tidligere hjulpet bygherre på projektet med netop risikoanalyser af tid- og ressourcer i forbindelse med dele af tidsplanen på projektet.

Artikel i Hospital, Drift og Arkitektur, Juni 2018, Læs hele artiklen her

Indlægget Analyse af tid og ressourcer på sidste fase giver overblik på DNV blev vist første gang den Exigo.

Invitation til User Day i september – Få viden og inspiration til at træffe strategiske og operationelle beslutninger om BIM

$
0
0

Invitation til User Day i september

Vi har håndplukket en gruppe dygtige oplægsholdere og kan med stolthed præsentere en helt unik sammensætning af viden og erfaringer. Dagens oplæg kommer til at spænde fra konkrete guldkorn i forbindelse med anvendelse af cyklogramplanlægning og BIM, til inspiration fra den nyeste forskning og de nyeste tendenser indenfor planlægning, BIM og Business Intelligence. Det bliver en dag med fokus på vidensdeling og inspiration.

Tag din chef og kollegaer med, og få et godt grundlag til at træffe oplyste beslutninger på både strategisk og operationelt niveau ift. projekt og risikostyring med BIM i jeres virksomhed.

Læs mere her Invitation til User Day i september

Vi annoncerer det fulde program efter sommerferien – glæd dig 🙂

Tilmeld dig allerede nu for at sikre dig en plads. 

Send en mail til Kristina Ekkersgaard, ke@exigo.dk, 53 55 59 05

Indlægget Invitation til User Day i september – Få viden og inspiration til at træffe strategiske og operationelle beslutninger om BIM blev vist første gang den Exigo.

User Day

$
0
0

Vi havde besøg af 60 innovative og inspirerende profiler fra byggeriet til vores Schedule Planner og Vico Office User Day i går. Formålet var vidensdeling og inspiration. Vi har samlet et resume fra alle dagens oplæg her .

TAK til alle de inspirerende oplægsholdere: Mads Lundgren fra CASA Thomas Haraldsen fra Aarsleff, Ross Griffin fra Cowi, Duane Gleason fra Trimble, Jon Lerche fra Siemens Gamesa og Exigos egne Jeppe Harbo, Lasse Würtz Møller og Troels Primdahl.

Indlægget User Day blev vist første gang den Exigo.

Ny forskning: “Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen

$
0
0

Ny forskning: “Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen

Interview med Jon Lerche, Senior Lean Project Manager – Management Consultant – PhD. Student, og Kristian Birch Pedersen, CEO & Founder, M.sc. (VivEng), Master of IT, PhD

På trods af, at der er teknologier tilgængelige, som beviseligt kan løse hovedparten af de udfordringer, der giver overskridelser af tidsplaner og budgetter i byggeriet, spænder ”plejer-kulturer” ben for at metoderne kan implementeres. Det konstaterer Jon Lerche og Kristian Birch Pedersen. De har begge erfaret, at traditionelle metoder til projekt- og risikostyring af byggeriet trumfer nyere og mere intelligente metoder. Alene med det belæg, at ”det plejer vi ikke – så det virker nok ikke.”

Lokationsbaseret tidsplanlægning

PhD. studerende Jon Lerche forsker indenfor optimering af byggeledelse. Han har sat sig for at undersøge, hvilke optimeringsmetoder, der giver mening i de forskellige stadier af processen. I forbindelse med et casestudie, fandt Jon ud af, at lokationsbaseret tidsplanlægning er et af de værktøjer, der kan optimere projektplanlægningen og dermed produktionssystemet, fordi metoden kan skabe takt i opgaverne og en overordnet styring.

Reducering i bemanding

I forbindelse med en risikoanalyse af tidsplanen i etableringen af en vindmøllepark, har Jon erfaret, at man ved bedre planlægning af ressourcer, gennem lokationsbaseret tidsplanlægning, kunne reducere betydeligt i bemandingen, uden at forlænge byggeperioden. Ifølge Jon har “plejer” for stor magt. I mange udbud er det indskrevet, at tidsplanen skal være Gantt-baseret, selvom det gang på gang er påvist, at lokationsbaseret tidsplanlægning giver et langt bedre overblik og en større indsigt i udfordringer i tidsplanen, så der kan rettes op i tide

“I forbindelse med en anden case, kunne jeg, efter en risikoanalyse med afsæt i den lokationsbaserede metode, påvise muligheden for at skabe en langt bedre udnyttelse af ressourcerne. Samtidig koblede jeg aktiviteter i tidsplanen sammen med betalinger og kunne i sidste ende påvise muligheden for at skabe et langt mere økonomisk fordelagtigt cash-flow. Men på trods af synliggørelsen af de åbenlyse fordele, valgte den pågældende virksomhed at fortsætte med den ”gamle” plan. Det er interessant at ”plejer” har så stor magt, når fordelene er så åbenlyse.”  

“Man lever i lykkelig uvidenhed, indtil korthuset vælter. Jeg tror, at den enkelte skal have oplevet massive udfordringer på egen krop, før man kan se lyset og vælger en anden vej.”

– Jon Lerche, Senior Project Manager, Management Consultant, PhD. Student

Positive erfaringer skal tegne en ny virkelighed

Jon udtaler: “Der skal et paradigmeskifte til. Vi skal sætte vores lid til de unge, der endnu ikke er præget af “plejer”. Og muligvis kan det præge de ældre i branchen, der vil trække mod “plejer”.” Uddannelse og forsat formidling af positive erfaringer skal tegne en ny virkelighed. Fordelene skal være konkrete og til at forstå. En reduktion i ressourcer fra 80 til 20 mand indenfor samme tidsramme – det er til at forstå og svært at sige nej til.

”Der er nogle få ildsjæle rundt om i byggeriet, som virkelig gør et stort stykke arbejde for at flytte branchen og ændre kulturen. Hos Exigo hjælper vi mange store bygherrer med at implementere teknologier, der kan tage på fx flere supersygehusprojekter, og her var vi aldrig kommet ind, hvis der ikke havde siddet en projektdirektør/projektchef/projektleder med ambitioner om at: ”Det må simpelthen kunne gøres bedre”, og som så har modet til at gå en anden vej.”

– Kristian Birch Pedersen, CEO & Founder, Exigo, Master of IT, PhD

Kontakt

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at tage kontakt direkte til mig.

Bedste hilsner,

Kristian Birch Pedersen
Direktør og indehaver

Telefon: +45 53 55 59 19
Mail: kbp@exigo.dk

PS. Vil du lære mere?

Se vores kommende kurser her (scroll ned i bunden)

Indlægget Ny forskning: “Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen blev vist første gang den Exigo.

Kompleksitet i byggeriets overgang fra udførelse til drift

$
0
0

Kompleksitet i overgangen fra byggeriets udførelse til drift.

I dansk byggeri er man i de seneste år blevet mere opmærksom på grænsefladen mellem byggeriets udførelse og den efterfølgende aflevering og idriftsættelse. Eksempelvis er commissioning-begrebet blevet adopteret fra skibsindustrien, hvilket fordrer en proaktiv dialog- og kvalitetsstyringsproces med fokus på projektets totaløkonomi og installationernes samspil.

Ligeledes skriver værdibyg følgende, i deres manual for drift-orienteret byggeproces, om idriftsættelse- og aflevering; ”Perioden er ofte meget intens med fokus på fejl og mangler, men en god idriftsættelse kræver, at der afsættes ressourcer til dialog mellem driftsorganisationen og de udførende samt at brugernes behov bliver tilgodeset.”

I den forbindelse er der særligt to aspekter, der giver anledning til overvejelser.

  • Entreprenørs ansvar i forbindelse med byggefasen ophører og ansvaret for at sikre den videre fremdrift i den samlede byggeproces ligger dermed udelukkende ved bygherre.
  • Byggefasen afsluttes og bygherre skal projektstyre i faseovergangen mellem byggeriets udførelse og drift.

Disse to aspekter er med til at komplicere bygherres opgave, nedenstående uddyber et par af de faktorer, der spiller ind;

1) Overdragelse af ansvar i komplekst byggeri.

I begrebet komplekst byggeri ligger blandt andet at overtagelse ikke blot handler om at modtage en nøgle til at færdiglavet og køreklart byggeri, der kan driftes fra dag et. Selv hvis der tages udgangspunkt i et optimalt byggeri hvor AB92 aflevering sker i fuldstændig overensstemmelse med indgået aftaler, vil der fortsat være en lang række aspekter/opgaver, som det er op til bygherre at håndtere, for at sikre at den videre fremdrift. Dele af disse opgaver kan styres ved at lægge en commissioningproces på tværs hele byggeriets projektforløb, hvilket bl.a. danner rammene for dialog og kvalitetsstyring vedr. installationernes samspil og overtagelse. Men forpligtigelser ifm. commissioningaktiviteter udgør kun del af det samlede bygherreressourcebehov, hvilket betyder, at behovet ofte kan være svært at afdække tilstrækkeligt. Ofte er bygherre opmærksom på, at der hen mod afleveringsforretning og indflytning vil være et stigende ressourcebehov, men sjældent i stand til af kortlægge det og bliver dermed heller ikke i stand til at finde/frigøre tilstrækkelige bygherreressourcer til at varetage alle bygherres forpligtigelser ifm. bygherreleverancer, som blandt andet dækker over:

  • Indhentning af relevante godkendelser (eksempelvis skal der, for et hospitalsbyggeri, indhentes over 15 forskellige myndigheds- og funktionsgodkendelser)
  • Planlægning og styring af blandt andet adgangsforhold, vagtværn, uddannelse af personale, kontrol af systemleverancer, driftsopstart, implementering af nye IT-systemer, rengøring, affaldshåndtering, nødprocedure og meget mere.
  • Fagteknisk opfølgning ifm. commissioningprocessen (herunder systemleverancer)
  • Flytning (både fysisk inventar og udstyr såvel som daglig drift) fra eksisterende byggeri

2) Projektstyring i en faseovergang.

Foruden ovennævnte overvejelser, er det værd at være opmærksom på, at der tale om projektstyring i en af projektets vigtigste faseovergange. I faseovergange skal projektledelsen bl.a. afslutte og dokumentere den forrige fase (herunder modtage byggeriet), håndtere forsinkelser og afvigelser, planlægge og igangsætte den næste fase samt varetage adskillige andre enkeltstående og tilbagevendende opgaver. Uanset hvordan byggeriets projektorganisation er sat op, vil denne faseovergang kræve, at bygherre opretholder et skarpt overblik.

Dertil kommer at der i komplekst byggeri er tale om et unikt byggeprojekt, der kræver tilpasning og derfor ikke kan løses/planlægges vha. off-the-shelf løsninger. Der findes ikke en fuldendt checkliste, der indeholder en komplet opgaveoversigt for bygherre og i mange tilfælde starter øvelsen allerede ved at identificere/afdække hvor det er et bygherreressourcebehov.

Samlet set er de to ovennævnte punkter ofte udslagsgivende for potentielle problemer for bygherre sent i projektet, hvorfor det er kritisk at risikoafdække og planlægge for faseovergangen på forkant – hvilket stiller ekstremt store krav til bygherreorganisationen.

Eksempelvis har jeg for nyligt afleveret to rapporter til projektledelsen for henholdsvis Det Nye Hospital Vest (DNV) og Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU). Rapporterne analyserede bygherres samlede interne ressourcebehov i forbindelse med overgang fra byggeriets udførelse til drift (herunder bygherreleverancer, bygherres hhv. byggetekniske opgaver, administrative opgaver samt opgaver relateret til opstart/overtagelse af drift). Og selvom projektledelsen på begge projekter var sammensat af yderst kompetente og erfarne profiler, er der ingen tvivl om, at der foreligger en stor arbejdsopgave i at planlægge, risikoafdække, overtage og projektstyre gennem den forstående overgang drift.

De oplevelser og erfaringer jeg har gjort mig i forbindelse med de to ressourcebehovsanalyser, har givet anledning til ovenstående betragtninger – lad mig endelig vide hvis du har kommentarer eller input.

Martin Veis

Bygherrerådgiver, Exigo A/S

Indlægget Kompleksitet i byggeriets overgang fra udførelse til drift blev vist første gang den Exigo.

BI-udviklere søges til unikke dataudfordringer

$
0
0

 September 2018

BI-udviklere søges til unikke dataudfordringer

Har du lyst til at blive en del af et ungt innovativt team, der udvikler nye metoder og IT værktøjer, der ændrer en hel branche? Så glæder vi os til at høre fra dig.

Vi har rygende travlt, og søger derfor nye kollegaer til at hjælpe os med at udvikle vores IT-løsninger. Du har en relevant uddannelse indenfor IT, og gerne erfaring med Business Intelligence, Big Data og Machine Learning.

Dit kommende job
I jobbet får du ansvaret for at udvikle vores nye Business Intelligence løsninger, der analyserer og stiller data til rådighed for vores kunder på en nye og innovative måder. Du bliver således en central medarbejder i vores udvikling af nye løsninger. Jobbet forventer vi vil bl.a. indeholde:

  • Udvikling af Big Data og Visual Analytics løsninger til byggebranchen
  • Rådgivning af bygherrer og entreprenører
  • Udvikling af analyseværktøjer og datahåndtering til styring af store byggeprojekter med mange millioner byggeobjekter
  • Udvikling af værktøjer til risikoanalyser af tidsplaner og økonomi baseret på machine learning
  • Integration af økonomisystemer med analyseværktøjer og dashboards
  • Du kan læse mere om vores forretningsområder på exigo.dk, www.vicooffice.dk og www.issman.dk

Du bliver en del af et godt socialt og kollegialt sammenhold, hvor der lyttes til alle og hvor der ikke er langt fra idé til handling.

Din personlighed og faglige profil
Du er entusiastisk og ansvarsfuld i dit møde med arbejdsopgaver og kunder. Du har en faglig stolthed, brænder for at finde tekniske løsninger og har en naturlig lyst til at udvikle dig. Vi forventer ikke, at du er verdensmester i alle teknologier, men forventer at du har lyst og mod til at kaste dig over og lære, det du ikke kan – så dit akademiske niveau skal være højt.

Du er enten nyuddannet med relevant IT-uddannelse eller har nogle års erfaring med:

  • C # og Python
  • SQL og server integration
  • Online analytical processing
  • Typescript
  • Power BI og Microsoft Azure

Vi forventer, at du er data teknisk kyndig, og har interesse i de forretningsmæssige muligheder, der ligger i at anvende data til at optimere processer og beslutninger.

Om os
Exigo er den førende specialistvirksomhed i byggebranchen indenfor projekt- og risikostyring med digitale løsninger og 3D bygningsmodeller / VDC. Vi sætter standarderne for digitaliseringen af byggebranchen, og vi arbejder på nogle af de største og mest komplekse byggeprojekter i Danmark og snart i udlandet.

Exigo er en ambitiøs virksomhed i vækst. Vi har siden vores opstart i 2010 modtaget 3 Børsen Gazeller.

Vi hjælper vores kunder med at undgå risici og optimere byggeprojekter ved at udvikle og implementere nye teknologier og løsninger, der disrupter de gængse analoge processer i byggeriet. Vi hjælper bygherrer og entreprenører på nogle de største og mest betydningsfulde byggeprojekter i Danmark.

Vi anvender og udvikler branchens bedst integrerede løsninger til koordinering, mængdeudtræk, priskalkulation, tidsplanlægning og produktionsstyring.

Ansøgning

Vi tager løbende udvalgte ansøgere til samtale, og tager stillingsopslaget ned, så snart de rette medarbejdere er fundet.

Er ovenstående noget for dig, så send venligst ansøgning pr. e-mail vedhæftet CV, karakterblad og anden

dokumentation for kvalifikationer til undertegnede.

Kristian Birch Pedersen

Adm. direktør
Civilingeniør, Master i IT, ph.d.

+45 53 55 59 19

kbp@exigo.dk

Exigo A/S

Katrinebjergvej 93B

8200 Århus N

www.exigo.dk

 

 

 

Indlægget BI-udviklere søges til unikke dataudfordringer blev vist første gang den Exigo.

Hvordan letter du flere arbejdsgange på byggepladsen med din mobil?

$
0
0

Hvordan letter du flere arbejdsgange på byggepladsen med din mobil? Og hvad betyder det nye AB18 for dig? 4 fede webinarer i november. Kvit og frit. Kombardo.

90 innovative branchefolk har allerede tilmeldt sig vores 4 webinarer i november. Webinarerne er henvendt til dig, der gerne vil lette nogle arbejdsgange på byggepladsen med din mobil, men som ikke vil betale for dyre og komplekse systemer og apps.

Nr. 1: “5 typiske fejl ved afleveringsforretning”
Nr. 2: “Byggetilsyn”
Nr. 3: “Arbejdsmiljø og sikkerhed”
Nr. 4: “Kvalitetssikring Byggeri”

Krav jf. AB18 gennemgås indenfor hvert emne.

Webinarerne er gratis, de er live og løber over 4 tirsdage i november. De starter kl. 10.00 og varer ca. 1,5 time. Medbring høretelefoner og en kop kaffe. Du modtager et link du skal klikke på, og så er du med. Er det også noget for dig?

Læs mere og tilmeld dig her: https://issman.dk/4-tirsdage-4-emner-kvit-og-frit/ 

Indlægget Hvordan letter du flere arbejdsgange på byggepladsen med din mobil? blev vist første gang den Exigo.


Sidste Chance. IssMan gratis i 3 måneder.

$
0
0

I dag er sidste chance for at få IssMan Pro1 gratis i 3 måneder

Vil du også køre på motorvejen og spise franske hotdogs, imens IssMan holder styr på fremdrift af byggepladsens fejl og mangeludbedring – i din lomme?

Vil du samtidig også gerne sende professionelle statusrapporter til bygherre og underentreprenører (næsten) uden at løfte en finger?

Så læs med her.

IssMan er noget for dig, hvis du er træt af…

1) … at betale en formue for ENDNU en bygge app (som du i øvrigt skal have en højere teknisk uddannelse for at anvende)

IssMan er markedets billigste app af sin slags.

Læs selv under PS, hvor dine kollegaer i branchen fortæller, hvorfor de har valgt at anvende IssMan frem for andre lignende gode systemer.

2) … Ikke orker at sætte dig ind i ENDNU en smart bygge app

Du får adgang til vores kommende webinar, hvor vi step by step sætter dig ind i, hvordan du anvender den. – Men du får sikkert ikke får brug for det. Brugervenlig er nøgleordet.

3) … igen og igen, at følge op på udbedring af de samme 10 fejl på byggepladsen

Du får en notifikation og et foto på din telefon, når fejlen på byggepladsen er udbedret. Det betyder, at du kan holde styr på fremdrift på byggepladsen, imens du kører på motorvejen og spiser franske hotdogs. Det gør Rasmus – læs mere under PS.

4) … at have bunker af lister i bilen og billeder på dit kamera af fejl og mangler, som du måske ikke kan huske præcist HVOR var på byggepladsen

IssMan holder styr på alle fejl og mangler for dig. Og tegningsfunktionen gør, at du altid har styr på, præcist hvor alle fejlene er.

5) … at bruge timer på at sætte komplekse tjeklister og rapporter op hjemme på kontoret

Så snart IssMan er installeret på din telefon, kan du gå i gang. Og så snart du har lavet dagens registrering, kan du sende en autogenereret rapport afsted direkte fra din telefon. Det foregår helt automatisk.

Men som danmarks mest langtidsholdbare orkester synger: “Ikke mere overflødig snak.” 

Du kan nå det i dag – i morgen er tilbudet slut.

  • Få appen gratis i 3 måneder ved oprettelse inden 1. december.
  • Herefter koster det blot 80 kr. om måneden.
    Du betaler én gang om året – og altså første gang om 3 måneder.
  • Der er ingen opstartsgebyr eller andre gebyrer.

“Men kan jeg ikke bare bruge den GRATIS version af IssMan?” Kan du med rette spørge. Og jo, det kan du. Og det er du mere end velkommen til. Men langt de fleste, har brug for at kunne koble deres billeder sammen med en tegning, og hvis det også gælder dig, har du brug for et Pro1 abonnement.





 PS. Læs her, hvad andre brugere af IssMan Pro1 siger om appen


Rasmus Petersen sidder i en større virksomhed og er ansvarlig for at implementere nye systemer:

”Jeg har prøvet flere lignende systemer, men jeg konkluderede, at de simpelthen er for dyre og for avancerede. Man skal nærmest have en teknisk uddannelse for at bruge dem.”

“Det skal være simpelt, og så skal det bare virke! Og det gør IssMan.”

Når underentreprenørerne har udført opgaverne, melder de tilbage i IssMan til Rasmus Petersen, der kan se dokumentation på, at manglerne er udbedret.

Man kan sige, at jeg bruger IssMan som en fjernstyring af mine øjne,” griner Rasmus Petersen. ”Jeg ved hele tiden, hvor langt de enkelte er med deres arbejde,” uddyber han.

Læs mere her

Ifølge Preben Rasmussen kan man hurtigt sætte sig ind i brugerfladen, når app’en er installeret.

Man kan bruge IssMan som mange forskellige stykker værktøj, fordi brugerfladen er så enkel,” fortæller han.

Personligt bruger han IssMan til tilsyn, aflevering og i forbindelse med afgivelse af tilbud. Det er nemt at tage billeder og noter på det samme sted, så det kan bruges, når han kommer til mangelgennemgang og afleveringsforretning.

Læs mere her

Jørgen Brandsborg, havde ikke brug for en kompleks app med for mange funktioner:

“Det skal være intuitivt, enkelt og lige til at gå til, også for entreprisefolkene. Det er netop det, som IssMan gør godt”, fortæller han.

”Man skal selvfølgelig lige lære app’en at kende, men brugerfladen er nem at finde rundt i, og man kommer hurtigt ind i den. Det er nemt at bruge,” siger han.

Læs mere her

Til mangelgennemgang og afleveringsforretning findes der mange gode apps. Brian Jeanty har prøvet flere af dem. Brian har dog erfaret, at fælles for de gode apps er, at de er temmelig dyre. Både i opstart og i brug. Derudover tager de lang tid at bruge, da der ofte tilbydes mange komplicerede features, som han ikke har brug for, og meget af opsætningen skal laves hjemme på kontoret.

“Jeg havde brug for en App, hvor jeg kunne komme hurtigt i gang, og hvor jeg ikke skulle betale en masse penge i opstart. Jeg havde heller ikke tid til at sætte mig ind i en kompleks app med en masse funktioner.” 

Læs mere her

Indlægget Sidste Chance. IssMan gratis i 3 måneder. blev vist første gang den Exigo.

Big Data = Big Questions

$
0
0

Big Data = Big Questions

Kender du min onkel Jørgen? Ja, det er jeg faktisk ret sikker på du gør. Du har med garanti en lignende onkel. Eller en tante. Onkel Jørgen er ham, der altid råber højest til julefrokosten. – Og hvis du ikke er enig med ham, banker han i bordet og råber endnu højere. Han er ekspert indenfor alle emner, og er ikke bleg for at dele ud af sin visdom og gode råd (!) Onkel Jørgen sætter sig altid for enden af bordet.

Onkel Jørgen gør mig så uendelig træt. Hans udtalelser holder sjældent vand, og han henviser til alle mulige undersøgelser, som aldrig har fundet sted.

Og hvorfor er Onkel Jørgen relevant i forbindelse med min mail om Big Data i byggeriet?

Det er relevant fordi, at Onkel Jørgen også arbejder i byggebranchen. På byggemøder lytter vi til Onkel Jørgen, og vi tager beslutninger baseret på hans mavefornemmelser og luftkasteller. – Ikke så mærkeligt, at det kniber med at holde budgetterne og tidsplanerne i byggeriet…

Men der er håb. Der findes et alternativ til Jørgens måde at styre byggesager på. Vi vil gerne dele en ny rapport med dig, der handler om Big Data i byggeriet.

Big Data = Big Questions for the Engineering and Construction Industry

I november publicerede det amerikanske firma FMI Corporation nemlig en – vanvittig spændende – research report om Big Data i byggeriet.

Jeg giver dig højdepunkterne fra rapporten nedenfor, men jeg vil klart anbefale dig at downloade og læse det fulde whitepaper.

Jørgen sendes på tidlig juleferie…

Rapporten starter med at forudse, at de virksomheder i byggeriet, der ikke implementerer de nye data-drevne metoder, formentlig vil miste markedsandele, for til sidst at blive helt forældede.

Dårlige nyheder for Jørgen, men gode nyheder for alle de nysgerrige og fremsynede aktører i byggeriet, der er blevet trætte af Jørgen, og som har gennemskuet hans luftkasteller.

Uudnyttet data

Rapporten henviser til en undersøgelse af, hvor meget data der bliver udnyttet i byggeriet. 96% af al data i byggeriet bliver ikke anvendt.

Guld i data => nål i en høstak

Det er faktisk muligt, at forudse mange af de faktorer der vælter budgetter og tidsplaner i byggeriet, ved at kigge på data. Men for langt de fleste af os, er den guld, der er gemt i de store mængder data, lige så lette at finde, som en nål i høstak.

Hvilke data vi skal opsamle? Hvordan skal de opsamles? Hvordan kan vi analysere dem? Og hvordan laver vi en helt lavpraktisk handlingsplan – så vi kan bruge det til noget i praksis?

Rapporten peger på, at opsamlet og analyseret data, tidligt kan afsløre risiko i byggeprojekter. Her kommer begrebet “Predictive analytics” ind i billedet.

Hos Exigo anvender vi business intelligence til at håndtere data, og bruger overskuelige dashboard til at visualisere f.eks. earned value eller lokations-baseret fremdrift i tidsplaner. Måske kan det også hjælpe dig?

Risici og potentielle konflikter kan forudses

Med data kan mønstre/trends identificeres, og fortælle os sandsynligheden for, at bestemte scenarier kommer til at ske. Identificerede risici kan undgåes, ved at arbejde forebyggende og planlægge anderledes.

Predictive analytics, kan bruges til at undersøge og analysere muligheder og scenarier i byggeriets beslutningsprocesser, fx forskellige udbuds- og entrepriseformer, scenarier i udførelsesrækkefølgen, cash-flow analyser osv. Baseret på data, hvad er så konsekvensen hvis vi vælger løsning A, B eller C?

Flere BIM- og planlægingsværktøjer giver mulighed for at arbejde med predictive analytics. Når BIM-modellen kobles med data om fx produktionstider, lønninger og kostpriser for leverancer, kan mange udfordringer forudses, inden de opstår som problemer på byggepladsen.

Data er nøglen til en bedre bundlinje i byggeriet

Rapporten henviser til en udtalelse af Jon Fingland fra Trimble.

I følge ham, er data nøglen til at forbedre bundlinjen på byggeprojekter.

Det handler om, at transformere data til intelligens der driver bedre beslutninger, så vores byggeprocesser bliver mere effektive, af højere kvalitet og med færre risiko.

Det handler om, at transformere rå data til intelligente handlingsplaner.

“Solve the data problem and everything else falls into place.”

Skaf dig en Ninja

Håndtering af de store mængder data kræver en ny aktør i byggeriet. Hos Exigo er de fleste af vores medarbejdere Excel- PowerBi- og Data-Ninjaer. Hvis du gerne vil i gang med at høste guldet fra dine mange data, skal du skaffe dig en Data-Ninja. Alternativt, må du gerne låne en af mine 😉

Bedste hilsner

Kristian Birch Pedersen
Direktør og indehaver

Telefon: +45 53 55 59 19
Mail: kbp@exigo.dk

Skriv/ring/kig forbi – vi har altid kaffe på kanden. 

PS

Du kan finde den fulde rapport: “Big Data = Big Questions for the Engineering and Construction Industry” by Jay Snyder, Alyssa Menard and Natalie Spare HER

Indlægget Big Data = Big Questions blev vist første gang den Exigo.

Exigo er ny dansk forhandler af LOD Planner

$
0
0

Exigo er ny dansk forhandler af LOD Planner

LOD, herunder LOR, LOG og LOI (!) Forvirret over terminologien? Helt forståeligt…

LOD står for Level of Development og er et begreb til specikation og styring af aftaler omkring indhold i BIM modeller. I efteråret 2018 udkom en ny dansk publikation fra DiKon og BIM7AA, der specificerer danske LOD’er – vi har lavet en lille oversigt og introduktion til begreberne herunder.

Download: Sådan finder du rundt i den nye LOD standard – og sådan bruger du den i praksis her: LOD standarder i praksis

LOD Planlægning og styring af BIM projektering

Planlægning med BIM i projekteringen åbner op for en lang række fantastiske muligheder, men selve planlægningen – og ansvarsfordelingen – er mere kompleks end tidligere.

Planlægningen af fx: Hvem modellerer hvad – hvornår – på hvilket detaljeringsniveau? Og er det IKT aftale version 5.0 eller 5.5 der er gældende? Og i hvilken mappe ligger den gældende IKT aftale?

Eller udfordringen med, at der er objekter der ikke bliver modelleret, imens andre objekter modelleres to gange: “Det troede jeg ikke jeg skulle modellere…” eller “Det har jeg også modelleret – har du også det?” eller “Aftalte vi ikke et andet detaljerings niveau?”

Endeløse filer i Word og Excel og manglende overblik over hvilken fil der er gældende, kan også være en udfordring.

Simpel platform

En af vores gode amerikanske venner Clive Jordan (Linkedin) står bag udviklingen af en Lean-inspireret softwareløsning til netop løsning af denne udfordring.

I Exigo har vi fulgt udviklingen af løsningen og valgt nu at bringe den til Danmark. Vi knokler med at oversætte løsningen og tilpasse den til de danske faser, klassifikationssystemer og LOD-standarder. Skriv eller ring, hvis du vil høre nærmere når vi er klar på dansk.

Hvis du er nysgerrig og har lyst til at prøve LOD Planner gratis, kan du logge på den amerikanske hjemmeside og oprette en gratis bruger her.

LOD Planner giver dig en simpel og visuel platform, hvor du kan planlægge og holde styr på projektering med BIM. For at gøre det nemt for dig er det hele online og gemt i skyen.

Du kan læse mere på Exigos hjemmeside her eller se tegnefilmen nedenfor:

Du er til enhver tid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål.

Rigtig god weekend.

Mvh

Kristian Birch Pedersen

Adm. direktør
Civilingeniør, Master i IT, ph.d.
+45 53 55 59 19
kbp@exigo.dk

Indlægget Exigo er ny dansk forhandler af LOD Planner blev vist første gang den Exigo.

Rådgiver har mangedoblet staben: – Vi har aldrig haft en kassekredit

$
0
0

Rådgiver har mangedoblet staben: – Vi har aldrig haft en kassekredit

Siden starten i 2010 har den specialiserede rådgivervirksomhed Exigo haft som mål at forbedre byggebranchens produktivitet ved hjælp af nye digitale redskaber. Databaseret projekt- og risikostyring har været det primære omdrejningspunkt for forretningen. Og de digitale ydelser har vundet større og større indpas – bedre overblik, planlægningsmuligheder og de besparelser, det kaster af sig, er i høj kurs.

Læs hele artiklen i Building Supply her 

Indlægget Rådgiver har mangedoblet staben: – Vi har aldrig haft en kassekredit blev vist første gang den Exigo.

– Det, der før tog ”nogle få år”, tager nu nogle få uger

$
0
0

– Det, der før tog ”nogle få år”, tager nu nogle få uger

Detaljeret information om et byggeprojekt og dets fremdrift bliver fra dag til dag præsenteret overskueligt på en pc eller mobil enhed i et såkaldt business intelligent (BI) dashboard. Med andre ord et stort, forkromet og let tilgængeligt overblik. Det er rådgivervirksomheden Exigo i Aarhus nu klar til at tage ud i byggebranchen efter længere tids udviklingsarbejde.

Læs hele artiklen i Building Supply her

Indlægget – Det, der før tog ”nogle få år”, tager nu nogle få uger blev vist første gang den Exigo.

Gratis webinar på torsdag: Nem BIM-styring med LOD-Planner.

$
0
0

På torsdag den 29. august klokken 11.00, kan du deltage i vores gratis webinar: Nem BIM-styring.

Webinaret henvender sig til dig, som fx totalentreprenør eller projekteringsleder på tegnestue, skal holde overblik over, og følge op på udviklingen af fx navngivning og detaljeringsniveau på 3D-projekteringen.

Læs mere og tilmeld her

Du kan også downloade vores whitepaper: Sådan bruger du de nye LOD standarder i praksis her

Indlægget Gratis webinar på torsdag: Nem BIM-styring med LOD-Planner. blev vist første gang den Exigo.

Datadrevet projekt- og risikostyring – oplæg i Bygherreforeningen

$
0
0

“Datadrevet projekt- og risikostyring” 

Kristian Birch Pedersen holder oplæg om “Datadrevet projekt- og risikostyring” i Bygherreforeningen.
Sidder du i en bygherreorganisation, og er det et emne der giver mening for dig, kigger Kristian gerne forbi til en snak om implementering af digitale værktøjer til sikring af gennemsigtighed – og afdækning af risici – i projektets kvalitet, tid og økonomi.
Du kan booke en samtale med Kristian hos Kristina Ekkersgaard: /53555905

Indlægget Datadrevet projekt- og risikostyring – oplæg i Bygherreforeningen blev vist første gang den Exigo.


Mød vores medarbejdere: Christian designer apps til byggeri

$
0
0
Christian designer apps til byggeri

Mød vores medarbejdere én for én

De næste uger vil jeg gerne præsentere vores medarbejdere én for én. Her kan du høre om hvad de laver i hverdagen og om hvorfor de (til tider nørdede) teknologier vi udvikler og implementerer, giver værdi for vores kunder og samtidig sikrer en positiv fremtid for byggeriet.

Vi vil gerne inspirere dig

BIM, Big Data og Business Intelligence giver mening for både store og små aktører – det handler om at finde det rette niveau og starte med små skridt.

Jeg håber, at vi kan inspirere dig med disse konkrete eksempler.

I dag skal du møde Christian Kryger 🙂

647.000.000 hits (!)

Jeg havde nær fået kaffen i skødet, da jeg tidligere i dag googlede ”apps for construction” – Intet mindre end 647.000.000 hits dukkede op! I App Store var antallet af hits tilsvarende overvældende. Siden fortsatte nedad og nedad i en uendelighed.

Jeg forestiller mig, at du som aktør i byggeriet, ser et potentiale i og muligheder ved at anvende apps i dagligdagen på kontoret, tegnestuen eller på byggepladsen. Men jeg forestiller mig også, at du (ligesom jeg) har mistet overblikket over det massive udbud af apps, og har mistet modet, efter at have installeret en masse af dem, som du alligevel ikke kunne bruge.

Teknomusik og hundehvalpe

Jeg vil gerne introducere dig for Christian. Han laver apps her hos Exigo. Vi skød virkelig papegøjen, da han for 4 år siden sagde ”Ja, tak” til at arbejde hos os. Han startede i studiepraktik og fortsatte derefter i studiejob. Og da civil-ingeniørtitlen var i hus, skyndede vi os at gafle ham på fuld tid. Christian elsker musik, sin søde kæreste og deres hundehvalp Willa. Han kæmper indædt for at indføre hunde-barsel eller konceptet ”kontorhund” her på kontoret.

Christian er typen der går i gang med at rydde op i depotet, når han lige har ½ time, eller monterer de ledninger, vi andre har faldet over så mange gange de sidste mange år, at vi ikke ser dem mere. Derudover er han teknologi- og kodenørd, og så er han kongen af at designe apps. Lynhurtigt.

Custom app til Kingo

Tidligere tog det generelt flere år at udvikle en app. Christian kan gøre det på nogle uger. Lige nu sidder han og udvikler en app for Kingo. Den indeholder tre funktioner, som de skal bruge på byggepladsen:

  • Ugeplanlægning
  • Planlægning af mandskab
  • Staderegistrering

De byggeledere der skal bruge appen, er blevet inddraget i udviklingen, så appen indeholder præcist det de har brug for og ikke andet. Ingen komplekse ekstra funktioner og ingen pro-features der koster 1000 kr. pr. klik. Appen indeholder udelukkende de funktioner, som Kingo har brug for. Det holder prisen nede, og så giver det byggelederne en simpel og overskuelig brugerflade.

Data-ninja og dashboards

På sigt vil Kingo gerne have faktiske data om tid og økonomi, ført fra byggepladsen tilbage til kontoret. For eksempel: Hvor lang tid tager det at foretage en indvendig nedbrydning af 10 boligblokke og hvad koster det helt præcist per m2? På kontoret skal de data visualiseres i nogle enkle dashboards. Det er noget vores data-ninja Jesper hjælper Kingo med. Ham vil jeg introducere dig til næste fredag.

Jeg ønsker alle en rigtig dejlig weekend 🙂

KH

Kristian

PS.

Kunne du tænke dig at høre mere, er du meget velkommen til at skrive eller ringe direkte til Christian: ckk@exigo.dk / 51 95 52 71.

– Og modsat tøjbranchen, hvor et specialdesignet stykke tøj koster en årsløn, koster specialdesignede apps ikke en bondegård.

Samtidig sparer Kingo tid på at installere (og afinstallere) apps, de troede passede til deres behov, blandt de 647.000.000 hits jeg fortalte om tidligere.

Indlægget Mød vores medarbejdere: Christian designer apps til byggeri blev vist første gang den Exigo.

Ny forskning: “Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen

$
0
0

Interview med Jon Lerche, Senior Lean Project Manager – Management Consultant – PhD. Student, og Kristian Birch Pedersen, CEO & Founder, M.sc. (VivEng), Master of IT, PhD

På trods af, at der er teknologier tilgængelige, som beviseligt kan løse hovedparten af de udfordringer der giver overskridelser af tidsplaner og budgetter i byggeriet, spænder ”plejer-kulturer” ben for at metoderne kan implementeres. Det konstaterer Jon Lerche og Kristian Birch Pedersen. Begge har de erfaret, at traditionelle metoder til projekt- og risikostyring af byggeriet trumfer nyeere og mere intelligente metoder. Alene med det belæg, at ”det plejer vi ikke – så det virker nok ikke.”

Overordnet styring med lokationsbaseret tidsplanlægning

PhD studerende Jon Lerche, forsker indenfor optimering af byggeledelse. Han tager afsæt i teorier fra blandt andet LEAN Construction og Last Planner, og runder i den forbindelse også lokationsbaseret tidsplanlægning. Med afsæt i de teorier, har han sat sig for at undersøge, hvilke optimeringsmetoder der giver mening i de forskellige stadier af processen. Jon har dannet en forståelse fra byggeindustriens erfaringer og søgt at overføre kendte metoder til offshoreindustierne; olie/gas, samt vind hvor han dagligt opererer. Han identificerede ret hurtigt, at mange af de udfordringer man tumler med i produktionssystemerne, går på tværs af industrier med forsvindende lille varians.

I forbindelse med et case studie, fandt Jon ud af, at lokationsbaseret tidsplanlægning er et af de værktøjer der kan optimere projektplanlægningen og dermed produktionssystemet, fordi metoden kan skabe en takt i opgaverne. En overordnet styring. I forbindelse med det pågældende case studie, lavede Jon en risikoanalyse af tidsplanen i forbindelse med etablering af en vindmølle park.

Betydeligt reduktion i bemandingen

”Med afsæt i den lokationsbaserede metode, kunne jeg hurtigt identificere en række alvorlige udfordringer i tidsplanen. Nogle områder var overbooked, så håndværkere måtte stå og vente på at andre håndværkere blev færdige, imens andre områder stod uudnyttede hen. Ved bedre planlægning af ressourcer, kunne der ganske enkelt reduceres betydeligt i bemandingen, uden at forlænge byggeperioden. Med traditionelle Gantt-baserede planlægningsmetoder kan det være svært at identificere risici i tidsplanen, som kolliderende arbejdsopgaver eller uhensigtsmæssige ressourceplaner, på samme måde som man kan med lokationsbaseret tidsplanlægning.” 

Ifølge Jon har ”plejer” stor magt. I mange udbud er der fx indskrevet, at tidsplanen skal være Gantt-baseret selvom det, gang på gang, er påvist, at lokationsbaseret tidsplanlægning giver et langt bedre overblik, og en større indsigt i udfordringer i tidsplanen, så der kan rettes op i tide. 

”Plejer” vandt over åbenlyse fordele

”I forbindelse med en anden case kunne jeg, efter en risikoanalyse med afsæt i den lokationsbaserede metode, påvise muligheden for at skabe en langt bedre udnyttelse af ressourcerne. Samtidig koblede jeg aktiviteter i tidsplanen med betalinger, og kunne i sidste ende påvise muligheden for at skabe et langt mere økonomisk fordelagtigt cash-flow. Men på trods af synliggørelsen af de åbenlyse fordele, valgte den pågældende virksomhed at fortsætte med den ”gamle” plan. Det er interessant at ”plejer” har så stor magt, når fordelene er så åbenlyse.”   

Lykkelig uvidenhed vælter korthuset

Til spørgsmålet om hvorfor det er sådan svarer Jon: ”I dette tilfælde havde chefen købt ind på metoden, men mellemlederne i virksomheden undergravede den med egne agendaer og indirekte argumenter om, at det aldrig ville virke. I dette specifikke tilfælde viste det sig, at organisationen bagved havde en større magt end først antaget for projektet. Beslutninger blev styret af individers holdninger til forandringer. Generelt tror jeg det hænger sammen med, at fejlene ikke bliver så synlige med Gantt. Der ligger en masse ekstra skjulte omkostninger man ikke kan se. Man lever i lykkelig uvidenhed indtil korthuset vælter. Jeg tror, at den enkelte skal have oplevet massive udfordringer på egen krop, før man kan se lyset og vælger en anden vej.”

Positive erfaringer skal tegne en ny virkelighed

Jon fortsætter: ”Der skal et paradigme skifte til. Vi skal sætte vores lid til de unge der endnu ikke er præget af ”plejer”. Og muligvis kan det præge de ældre i branchen der vil trække mod ”plejer”. Uddannelse og forsat formidling af positive erfaringer skal tegne en ny virkelighed. Og så skal vi gøre fordelene meget konkrete. En reduktion i ressourcer fra 80 til 20 mand indenfor samme tidsramme – det er til at forstå – og det er svært at sige nej til. Eller, at 5 mand sidder stille i 14 dage, fordi de håndværkere der er foran dem, ikke er færdige. Det er den slags konkrete eksempler, der kan ændre mind-sets.”

Få ildsjæle flytter grænserne og driver innovation i byggeriet

Kristian Birch Pedersen, PhD, Indehaver og CEO i firmaet Exigo, der er specialister i at implementere nye teknologier i byggebranchen, oplever de samme udfordringer: ”Der er nogle få ildsjæle rundt om i byggeriet, som virkelig gør et stort stykke arbejde for at flytte branchen og ændre kulturen. Hos Exigo hjælper vi mange store bygherrer med at implementere teknologier, der kan tage på fx flere supersygehusprojekter, og her var vi aldrig kommet ind, hvis der ikke havde siddet en projektdireltør/projektchef/projektleder med ambitioner om at: ”Det må simpelthen kunne gøres bedre”, og som så har modet til at gå en anden vej.” 

Kristian Birch fortsætter: ”Men vi støder, ligesom Jon, også på medarbejdere i organisationerne, som grundet sund skepsis og uvidenhed, gerne vil bevare status quo. På de projekter, hvor vi har været med i flere år, og hvor vi har leveret adskillige positive resultater, er også skeptikerne blevet overbevist. Det er virkelig fedt at opleve.” 

Nye intelligente Busieness Intelligence (BI) Dashboards er fremtiden

Exigos har på flere store hospitalsprojekter udviklet og implementeret en række nye unikke BI Dashboards. Traditionelle metoder til afrapportering indeholder en række risici. En af dem er, at informationerne farves af forskellige agendarer inden de når bygherres bord. Fx en formand der gerne vil fakturere så meget som muligt, en byggeleder der har en “god fornemmelse”, eller en bygherrerådgiver som gerne vil stå i et positivt lys. De nye intelligente Dashboards, er ikke farvet af agendaer. Det er baseret på eksakte data. Bygherre eller byggeledelse logger ind via web/tablet/mobil og kan følge fremdriften dag for dag. En grafisk visning af de bagvedliggende data, giver et overblik over risici og fremdrift på projektet i forhold til kvalitet, tid og økonomi. I stedet for at halte bagefter og slukke ildebrande, er bygherre 10 skridt foran og kan rette op i tide. Kristian Birch Pedersen fortæller: ”Vi får meget positiv feedback på de nye Dashboards. De kan give bygherre præcist det overblik der er brug. Datadrevet rådgivning, der ikke er farvet af agendaer eller mavefornemmelser, er fremtiden i byggeriet. Bygherre bliver oplyst om fordele og risici ved forskellige scenarier, så han kan tage en kyndig og velorienteret beslutning, med høj beslutningskvalitet.”

 

Indlægget Ny forskning: “Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen blev vist første gang den Exigo.

Datavisualisering vækster i byggeriet

Article 0

$
0
0

Succesfuld implementering af IKT og BIM hos “Nyt SUND” I Odense

Vejdirektoratet har bedt Exigo om assistance i forbindelse med implementering af BIM og IKT på flere projekter. Herunder blandt andet ”Nyt SUND” i Odense, hvor Morten Koldborg Jensen,  er chefbyggeleder. Morten udtaler om samarbejdet med Exigo:

”Exigo har været en stor hjælp i forbindelse med, i første omgang at etablere vores IKT platform på Dalux. De er hurtige til at reagere, de er teknisk dygtige, og forstår, hvilket fokus der er vigtigt for mig som chefbyggeleder ift. IKT.

Derudover har Exigo hjulpet med at bearbejde og klargøre 3D-modellerne, så de er klar til BIM 4D. 3D-modelmaterialet er nemlig grundlaget for hovedtidsplanen.

Entreprenørerne har taget rigtig godt imod den 4D lokationsbaserede tidsplan. De føler sig trygge, og der har kun været få spørgsmål. Vi er på forkant med mange udfordringer, og sidder fx lige nu og kigger på, hvad der sker på byggepladsen om to år. Det giver et rigtig godt overblik.

Exigo er professionelle og dygtige, og de har erfaringer med IKT og BIM fra en lang række store komplekse projekter. Jeg kan varmt anbefale dem i processen omkring implementering af IKT og BIM i en større bygherreorganisation, hvor forståelse og accept på flere niveauer er vigtig.”

Indlægget blev vist første gang den Exigo.

Exigo er “first moover” ikke bare i Danmark men også internationalt

$
0
0

Exigo er “first moover” indenfor udvikling og implementering af nye teknologier til byggeriet. – Ikke bare i Danmark men også internationalt.

Vi kunne læne os tilbage og hvile på laurbærrene, men gør det absolut modsatte. Vi har “gaflet” de bedste udviklere i Danmark, og mandet op i vores førsteklasses udviklingsteam.

De skal være med til at sikre, at vi fortsat er i front med nye teknologiske løsninger, der forbedrer hverdagen for alle de tusindvis af danskere, der hver dag har deres gang på landets mange byggepladser.

Læs om udviklingen bag Exigos platform Exicute, hvor bygherre fra dag til dag kan få et reelt billede af fremdrift på byggeprojektet:

Indlægget Exigo er “first moover” ikke bare i Danmark men også internationalt blev vist første gang den Exigo.

Viewing all 75 articles
Browse latest View live